Защо е полезен овулационният календар за жените, които планират бременност?

Съдържание:

Какво представляват графиките на фертилността?
Кои са признаците за фертилност?
Ползата от графиките за фертилност. Какво ми дават признаците за фертилност?
Менструалният цикъл и хормоните
Хормоните и вашите фертилни признаци

        Естрогенът и вашите фертилни признаци
        Прогестеронът и вашите признаци за фертилност
        Лутеинизиращия хормон (LH) и вашите фертилни признаци. Уринарни LH тестове за овулация
Как да наблюдавате и записвате фертилните си признаци?
        Цервикалната слуз
        Базалната температура
        Промяна в положението и твърдостта на маточната шийка
        Устройства и тестове за определяне на фертилността
        Други възможни признаци на фертилност
Как изглежда обичайната схема на овулацията?
Как изглежда обичайната ановулаторна схема?
Как изглежда обичайната "бременна" схема?
Заключение


Какво представляват графиките на фертилността?
съдържание

Графиките на фертилността включват наблюдаване и записване на вашите признаци за фертилност, за да можете лесно да видите фертилния си статус за деня и да определите кога е вашия най-фертилен период от цикъла. Това е много ефикасен метод, тъй като вашето тяло ви дава сигнали и признаци, които ви съобщават за състоянието на фертилния ви статус през целия цикъл.
Зачеването е възможно само през няколко дни от всеки цикъл. Чертаенето на графики на фертилността ви позволява да откриете тези дни, така че да планирате най-добре сексуалните си контакти с цел забременяване.

Може би са ви казали, че вие овулирате и че сте най-фертилна на 14-тия ден от вашия менструален цикъл, в средата на цикъла, или даже 14 дни преди датата на очакваната менструация. Това са митове. Въпреки, че това може да бъде вярно за някои жени, то може да не е вярно за вас, дори и ако вашите цикли са редовни. вашата собствена схема на фертилност е уникална и чертаенето на графики за фертилността ще ви помогне да я видите.

Кои са признаците за фертилност? съдържание

Най-важните, или първични, признаци за фертилност са вашата базална телесна температура (БТТ) и вашата цервикална слуз. Вашата базална телесна температура може да се измери при събуждане с обикновен термометър. Вашата цервикална слуз може лесно да се наблюдава, когато посетите банята.
Базалната телесна температура се повишава след овулацията поради увеличеното количество прогестерон в кръвта. Вашата цервикална слуз се произвежда от шийката на матката (цервикса) и може да се види вътре и извън влагалището. Цервикалната слуз се променя в рамките на цикъла в зависимост от фертилния ви статус.
Воденето на записки за тези наблюдения е достатъчно, за да ви даде информацията, която ви е нужна за да определите най-подходящото време на сексуалните контакти и да видите кога (и дали) овулирате. Останалите вторични признаци могат да добавят допълнително информация и да помогнат за засичане на интерпретацията, направена въз основа на първичните признаци за фертилност.

Вторичните признаци на фертилност, които може да решите да записвате или не, включват наблюдение на положението, твърдостта и отварянето на маточната шийка, резултати от тестове за овулация и други лични наблюдения, за които знаете, че са свързани с вашите фертилни дни.

Записвайки тези признаци, вие можете да определите върху графиката кои са вашите фертилни дни. Информацията може да се анализира и изводите от това ви позволяват да оцените кога наближавате овулация, кога вече сте овулирали, кога да очаквате менструалния цикъл или да направите тест за бременност.

Може да се наложи да записвате един или два цикъла, преди да свикнете напълно с чертаенето на графики и разпознаването на фертилните си признаци. След като схванете идеята, обаче, воденето на записки бързо се превръща в лесно занимание. Много жени, които започват да си правят графики, са удивени от откриването на своите тела и от информацията, която нашето тяло ни дава.
Нашите тела ни дават огромно количество познания и тяхното разпознаване ще ви отнеме само няколко минути дневно. С малко повече грижа и настойчивост, ползата от тези графики може да бъде огромна.

Ползата от графиките за фертилност. Какво ми дават признаците за фертилност? съдържание

Във всеки цикъл има само няколко дни, в които можете да заченете. Записването на фертилните признаци може да ви помогне да установите кои са тези дни, за да планирате най-добре сексуалните си контакти и да увеличите своите шансове за забременяване. Дори и да не забременеете в даден цикъл, това, което ще научите от записването на фертилните признаци, ще ви помогне да подобрите шансовете си в следващите цикли. Вашите признаци за фертилност са пряко свързани с хормоналните промени във вашето тяло в рамките на цикъла. Записването на тези признаци и чертаенето на графики предлага начин за визуално представяне и възприемане на фертилния цикъл и за разбулване на мистерията на вашата фертилност. Това може да бъде обогатяващо и вдъхновяващо преживяване.

Наблюдаването и записването на вашите фертилни признаци отнема само няколко минути дневно, но ви дава следните предимства:

Определяне дали и кога овулирате. Логически, това е първата стъпка и вероятно първото нещо, което бихте искали да знаете, когато забременяването отнема повече време от очакваното. Определянето на евентуалната овулация ще ви насочи дали да потърсите лекарска помощ. Ако овулирате, ще знаете кога точно става това и ще планирате най-добре времето на сексуалните контакти.

Определяне на началото и продължителността на фертилния ви период. Това отново спомага за максимално доброто планиране на сексуалните контакти.

Определяне на края на фертилния ви период. Макар това да не е от съществено значение за постигането на бременност, тази информация ви показва кога навлизате в лутеалната фаза на цикъла, което също е от значение за определяне на степента на вашата фертилност.

Определяне на дължината на лутеалната ви фаза. Това е времето между овулацията и менструацията. В повечето случаи, лутеалната фаза е почти неизменна като дължина и не варира много от цикъл до цикъл. Познаването на дължината на лутеалната фаза ви позволява да определите дали тя е достатъчно дълга, за да поддържа една бременност.

Планиране и предвиждане на вашите цикли. Въпреки, че при всяка жена циклите могат да се различават, записването на фертилните признаци помага до голяма степен да предвидите кога сте най-фертилна, кога е вероятно да настъпи овулация и кога да очаквате следващата менструация. Всеки следващ записан цикъл подобрява степента на информираност и позволява още по-добре да предвидите бъдещите си цикли.

Определяне на дължината на вашите цикли. Тази информация е полезна както за вас, така и за вашия лекар, който вероятно ще ви попита за това.

Планиране на сексуалните контакти или лечението за подобряване на шансовете за зачеване. Когато знаете фертилния си период или момента на овулация, планирането на сексуалните контакти може да доведе до най-добри шансове за зачеване.

Определяне на времето за използване на тестове за овулация. Не всички жени използват такива тестове, но ако го правите, бихте искали да ги използвате най-ефективно, тъй като те са скъпи. Познаването на момента на навлизане във фертилна фаза и информацията от предходните ви цикли ще ви помогне да използвате най-икономично и ефективно тестовете за овулация.

Представяне на ясни, отчетливи и точни данни на вашия лекар. Ако вашият лекар ви е предложил да чертаете графики или ако се е оказало очевидно, че се нуждаете от лекарска помощ при забременяването, лекарят ще оцени вашето старание при воденето на записките. Колкото повече данни имате, толкова по-добре ще може вашият лекар да ги прецени, анализира и направи изводи за евентуалното лечение, ако е необходимо. Ако отидете при лекаря с вече готови графики за няколко предходни цикъла, това ще спести много време на изчакване, което е от особено значение при по-възрастните жени.

Най-добро планиране на времето за тестове и прием на медикаменти. Данните от вашите графики ще помогнат на лекаря да ви предложи най-доброто лечение чрез планиране на времето за прием на медикаменти и за правене на тестове.

Ранно определяне на евентуално настъпила бременност. Вашата графика предлага признаци, които могат да ви подскажат дали сте заченали. Това има значение и за определяне на датата на очакваното раждане. След потвърждаване на бременността, лекарите обикновено определят тази дата въз основа на началната дата на последната менструация. Тази оценка е приблизителна, защото се базира на типичната дължина на цикъла, която може да не е валидна за вас. Ако знаете точната дата на овулацията си, ще можете съвсем точно да предвидите датата на раждане на бъдещото ви дете.

Определяне на времето за ранен тест за бременност. Ако знаете, че вашата менструация наистина “закъснява”, можете да определите дали резултата от теста за бременност е достоверен и надежден. Това помага да се избегне разочарованието от отрицателния тест и излишните вълнения от неясните резултати, както и от фалшиво-положителните резултати при прекалено ранните тестове.

Получаване на информация за хормоналните промени във вашето тяло. Чертаенето на графики премахва загадъчността, която обгражда вашата фертилност. Когато сте наясно, няма никаква загадъчност. Всеки признак е свързан с процесите, управлявани от хормоните в тялото ви. Разпознаването на тези признаци и тяхното значение означава информираност и разбиране.

Контрол върху процеса на забременяването. Записването на вашите признаци за фертилност и разбирането на тяхното значение ви помагат да поемете контрола върху вашите опити за забременяване и да станете активна страна в този процес. Вие сте информирана и вие определяте нещата. Няма нищо за губене, а имате само ползи.


Менструалният цикъл и хормоните съдържание

Може би се чудите защо се съсредоточаваме върху хормоните, а не върху това как най-лесно се определят, скицират и интерпретират фертилните знаци. Въпреки, че е възможно без пълно разбиране на ролята на хормоните да се установи какво активизира фертилните признаци и как можем да ги интерпретираме, ролята на хормоните показва как всеки един от фертилните знаци е пряко свързан с хормоналните промени и разкрива целия процес.

Фертилните признаци, независимо дали ги наблюдавате (температура, цервикална слуз, позиция на шийката на матката), или измервате чрез устройства (уринарни тестове за овулация, монитори за фертилност, микроскоп), са свързани с този хормонален процес.

Хормоните дават информация за вашата фертилност, а също така са отговорни за подготовката на тялото ви при настъпване на евентуална бременност. Информацията по-долу показва как се променят нивата на хормоните по време на менструалния цикъл.
Менструалният цикъл се управлява от хормони. Хормоните са биохимични вещества, които се образуват в определени области от тяло и се пренасят посредством кръвообращението, за да изпратят сигнали, активизиращи реакции на други части на тяло. Хормоните, които контролират фертилността, се образуват в хипоталамуса (във вашия мозък); в предния дял на хипофизната жлеза (също в мозъка, разположена под хипоталамуса и свързана с него); яйчниците и надбъбречната жлеза (намираща се над бъбреците). Поредицата от хормонални действия активизира събитията, свързани с менструалния цикъл.

Първото, което се случва в началото на менструалния цикъл, е производството на GnRH (гонадотропин рилийзинг хормон). Този хормон посредством кръвообращението се пренася от хипоталамуса до хипофизата на тласъци, на всеки 60- 90 минути, от менструацията до овулацията. Гонадотропин рилийзинг хормонът подава сигнали към предния дял на хипофизата да секретира FSH (Фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутенизиращ хормон).

Фоликулостимулиращият хормон (FSH), както се предполага от името му, стимулира развитието и узряването на фоликулите в яйчниците. Един от тези фоликули ще прерасне в доминантен и ще съдържа яйцеклетката, която ще се освободи по време на овулация. Узряващите фоликули започват да произвеждат естроген.

Естрогенът, произведен от узряващите и в последствие от доминантния фоликул, предизвиква лигавицата на матката (ендометриума) да нарасне и да се удебели, подготвяйки се да приеме оплодената яйцеклетка.

Около седмия ден на цикъла (това е усреднена стойност - може да варира в широки граници) доминантният фоликул нараства. Яйцеклетките в останалите фоликули спират своето развитие и умират, както и фоликулярната обвивка.

Доминантният фоликул предизвиква рязко повишаване на нивото на естрогена (можете да разпознаете този етап от цикъла, наблюдавайки внимателно цервикалната си слуз). Пикът на естрогена е един до два дни преди овулация.

Това повишаване на нивото на естрогена предизвиква освобождаването на LH (лутеинизиращ хормон), който може да се измери чрез уринарни тестове за овулация. LH се пренася посредством кръвообращението до яйчниците, където предизвиква яйчника да освободи ензими, разграждащи обвивката на доминантния фоликул. Това довежда до отделяне на доминантния фоликул, при което яйцеклетката се освобождава във Фалопиевата тръба, където може да бъде оплодена. Това е овулацията. Повишаването на LH е необходимо, за да настъпи овулация. Пикът на лутеинизиращия хормон (най-високата му концентрация) е около 12- 24 часа преди овулация, но започва да се повишава около 36 часа преди нея. Нивото на естрогена спада рязко след овулацията.
След овулацията, доминантният фоликул се трансформира в жълто тяло (corpus luteum) под въздействието на лутенизиращия хормон. Фазата от цикъла след овулацията до началото на следващата менструация се нарича лутеална фаза (ЛФ), през която производството на хормони се направлява от жълтото тяло. То продължава да образува естроген, но най-вече образува прогестерон, който доминира през тази фаза на цикъла.

Прогестеронът, както и естрогенът, е необходим за развитието на ендометриума, за да може оплодената яйцеклетка да се имплантира, така че да може да бъде изхранена. Базалната температура нараства в следствие на повишеното ниво на прогестерона.

Ако яйцеклетката се оплоди, животът на жълтото тяло се удължава посредством наличието на хормона на бременността (човешки хорион гонадотропин) и то продължава да произвежда естроген и прогестерон. С напредването на бременността, тази функция се поема от плацентата.

Ако не настъпи бременност, жълтото тяло престава да функционира, прогестероновите нива падат и започва новия цикъл.


Хормоните и вашите фертилни признаци съдържание

Всеки от фертилните признаци, които отразявате и следите на своята графика, кореспондира със съответен хормонален процес и наличието на определени хормони в кръвта ви. Естрогенът и прогестеронът са особено важни - и двата хормона водят до признаци, които могат лесно да се забележат. Естрогенът доминира по време на предовулаторната или фоликулярна фаза, а прогестеронът превзема следовулаторната или лутеална фаза на вашия цикъл, а също така и по време на бременността, ако настъпи зачеване. Вашата цервикална слуз и положението на цервикса са свързани с естрогена, докато базалната ви температура носи информация за нивото на прогестерона. Уринарните тестове за овулация и някои видове устройства за следене на фертилността дават информация за наличието на LH (лутеинизиращ хормон), последният хормон, който достига пик преди овулацията.

Естрогенът и вашите фертилни признаци съдържание

Естрогенът фактически се отнася до групата от хормони, които стимулират растежа и подсилването на тъканите. Естроген е нужен за изграждането на маточната лигавица, която да изхранва и поддържа оплодената яйцеклетка. Когато говорим за фертилност и естроген, обикновено информацията се отнася до естрадиол. Този естроген се произвежда в развиващите се яйчникови фоликули и по-късно, в повишаващи се количества, от доминантния фоликул преди да настъпи овулацията.

Хормонът естроген има много роли:

Естрогенът сигнализира отделянето на хормона LH (лутеинизиращ хормон), който е нужен да предизвика овулацията.
Естрогенът е нужен за изграждането на ендометриума (маточната лигавица), така че оплодената яйцеклетка да може да се изхранва и имплантира.
Естрогенът произвежда цервикалната слуз, която е необходима на сперматозоидите да достигнат до маточните тръби, където да бъде оплодена яйцеклетката.
Естрогенът прави шийката на матката мека и отворена, за да могат сперматозоидите да влязат и достигнат до фалопиевите тръби за оплождане.

Някои от признаците на покачване на естрогена, които можете да установите лесно и сами, са наличието, количеството и консистенцията на цервикалната слуз, както и положението и твърдостта на вашия цервикс (маточна шийка). Тези признаци са едни от най-добрите индикатори на вашия фертилен статус. По долу е описано подробно как да ги изследвате и записвате, така че да дават максимална информация за вашата фертилност и времето за планиране на сексуалните контакти.

Естрогенът и цервикалната слуз

Най-лесният начин да разберете за наличието и количеството на естроген (и да направите връзката с вашия фертилен статус) е да изследвате цервикалната си слуз по време на менструалния цикъл. Вашата цервикална слуз е от първичните фертилни признаци. Това малко оглеждане може да ви даде много информация за това, какво се случва с вашата фертилност. Повишаването на естрогена като подготовка на вашето тяло за овулацията кара маточната шийка да произведе слуз, която става все по-влажна и хлъзгава с наближаването на овулацията. Тази слуз се отделя от маточната шийка и се наблюдава във влагалището.

Вашата цервикална слуз се променя през целия цикъл. Нейното наличие и качество се определя от количеството на естроген в кръвта ви. През по-голямата част от цикъла влагалището е доста киселинна среда и дори понякога враждебна към сперматозоидите. Около времето на овулацията тя става по-алкална и предоставя отлични условия на сперматозоидите да преживяват и да се движат по-лесно. През това време цервикалната слуз наподобява семенна течност, белтъкообразна е и позволява на сперматозоидите да преживеят до няколко дни около овулацията, когато жената е най-фертилна.

Както цервикалната слуз може да се различава от цикъл до цикъл, така тя варира и при различните жени, но типичната цервикална слуз изглежда така:

Веднага след менструацията обикновено следва сухо вагинално усещане и има малко или изобщо няма цервикална слуз.
След няколко дни на сухост, нормално е цервикалната слуз да се описва като “лепкава”, но не влажна. Ако този тип цервикална слуз не е враждебна към оцеляването на сперматозоидите, тези дни могат да се приемат като “вероятно фертилни” ако са установени преди овулацията.

След тези “лепкави дни”, жените обикновено забелязват цервикална слуз, която най-добре се описва като “кремообразна”. Тя има вид и консистенция на лосион за тяло. В този момент вагината се чувства мека и това е индикатор за вероятно нарастващата фертилност.

Следва най-фертилната цервикална слуз. Тя изглежда като суров белтък на яйце. Тя е хлъзгава и може да бъде много течна. Вагината се чувства влажна и смазана. Тези дни се разглеждат като най-фертилни. Това е слузта, която е най-приятелска и рецептивна към сперматозоидите. Тя изглежда като еякулат и “харесва” еякулата, както и предоставя идеален транспорт за сперматозоидите.

След овулацията, фертилната слуз “изсъхва” много бързо и вагината остава суха до следващия цикъл. Някои жени забелязват малки количества фертилна слуз след овулацията, защото жълтото тяло произвежда малки количества естроген, но въпреки това, вие не сте фертилна, след като овулацията е потвърдена и отминала.

Естрогенът и връзката му с положението и твърдостта на маточната шийка (цервикса)

Положението на цервикса се разглежда като вероятен или вторичен фертилен признак. Както и цервикалната слуз, така и положението на цервикса кореспондират с наличието и количеството на естроген. В ранните дни на вашия цикъл, по време на менструацията или веднага след нея и преди пика на фертилността, когато нивата на естрогена са още ниски, вашият цервикс е нисък, стегнат и затворен и лесно може да се почувства с пръсти. С увеличаването на фертилността и покачването на естрогена, вашият цервикс се удължава и изправя, става по-мек и по-отворен. Тези цервикални промени правят цервикса по-възприемчив за сперматозоидите и им позволяват да влязат и да достигнат до фалопиевите тръби, където може да бъде оплодена яйцеклетката.

След овулацията, цервиксът отново става по-затворен, стегнат и нисък. Макар че този признак се обсъжда като вариабилен, проверката на цервикалното положение може да донесе полезна информация за състоянието на фертилността и да бъде засечено с други признаци като базалната температура и цервикалната слуз.

Естроген и устройства за отчитане на фертилността

Има разработени няколко вида устройства, които проследяват фертилността по време на цикъла. Много от тези устройства, като микроскопите за слюнка (May be baby, Fertitest) и някои монитори за фертилност, също отчитат на база наличието на естроген във вашето тяло. Микроскопите за слюнка показват увеличен “папратовиден” ефект, когато се повиши естрогенът. Устройствата, които отчитат хормоните в урината, също показват, кога е установено високо ниво на естрогена. Тези устройства са разработени да показват приближаването до настъпващата овулация чрез отчитане наличието и количеството на естроген (а също и на някои от другите хормони). Колкото и да са несъществени, ако можете да изследвате своята цервикална слуз, те могат да допълнят вашите наблюдения. Признаците на фертилност, установени с тези помощни устройства, са второстепенни и могат да бъдат полезни за засичане и потвърждаване на вашите основни признаци.

Изследванията и устройствата, които отчитат повишения естроген, не са в състояние да потвърдят овулацията. Те само показват кога тя наближава и че е възможно да се намирате във фертилна фаза. Тези признаци са много полезни за планиране на сексуалните контакти с цел зачеване. За да разберете с по-голяма достоверност дали е имало овулация, трябва да проследите своята базална температура – признак, който показва увеличаването на прогестерона.

Прогестеронът и вашите признаци за фертилност съдържание

Докато естрогенът доминира през първата фаза на вашия цикъл, прогестеронът доминира във втората или лутеалната фаза. Преди овулацията прогестеронът присъства в малки количества. След овулацията, прогестеронът, произвеждан от жълтото тяло, е в по-големи количества.

Прогестеронът играе следните роли:

Прогестеронът прави маточната лигавица мека и рехава, така че ембрионът да може да се имплантира;
Прогестеронът е нужен да се поддържа и задържи бременността;
Прогестеронът води до покачване на базалната температура след овулацията, което може да бъде отчетено с помощта на термометър за базална температура;
Прогестеронът е причината вашата базална температура да остане висока през бременността.

Базална температура и прогестерон

Вашата базална температура е температурата на вашето тяло в покой, измерена сутринта след най-малко 3 часа сън и преди да станете от леглото. Мери се със специални термометри за базална температура, които се продават във всяка аптека.
Преди овулацията базалната температура е относително ниска. След овулацията тя се покачва достатъчно, че да можете да забележите разликата между предовулационните и следовулационните температури, когато те се нанесат на графиката. Типичната графика, която показва установена чрез измерване на базална температура овулация, е двуфазна. Това означава, че тя изобразява по-ниски температури преди овулацията, покачване и след това по-високи температури след овулацията.
Овулацията обикновено настъпва в последния ден на ниските температури.

Вашата базална температура е фертилен признак, който е свързан с хормона прогестерон.
Това е единственият признак, който сигнализира в момент, когато овулацията вече е настъпила, докато всички останали признаци (с изключение на прегледа при акушер-гинеколог) могат да ви подскажат, че овулацията може би ще настъпи скоро.
Преди овулацията има по-малко количество прогестерон във вашето тяло и базалната температура е все още сравнително ниска. След овулацията, когато се увеличи количеството на прогестерон, отделяно от жълтото тяло, температурата започва да се покачва. Покачването на температурата след овулацията е достатъчно, за да може да бъде отчетено от термометър за базална температура и отразено на графиката на базалната температура.

Покачването на базалната температура обикновено е от 0,2 градуса по Целзий, но понякога може да е и 0,1 градуса, в редки случаи и по-малко. Реалните стойности на температурите не са толкова важни, колкото покачването им и наличието на двуфазна графика.

Ако няма бременност, температурата ще остане повишена в продължение на 10 до 16 дни, докато жълтото тяло регресира. Тогава нивата на прогестерона рязко спадат и настъпва новият месечен цикъл. Температурата в този случай обикновено пада, но понякога се случва да има непостоянни или по-високи температури и по време на менструацията.
Докато измервате базалната си температура, можете да си помогнете в предвиждането и потвърждаването на овулацията чрез другите симптоми на фертилността, в частност цервикалната слуз. Наблюдаването на различни фертилни сигнали позволява засечка в случай, че един от тях е компрометиран от странични фактори.

Лутеинизиращия хормон (LH) и вашите фертилни признаци. Уринарни LH тестове за овулация съдържание

Лутеинизиращият хормон (LH) е последният хормон, който достига своя пик преди овулацията и е отговорен за спукването на фоликула и отделянето на яйцеклетката при овулацията. Този хормон може да бъде отчетен чрез уринарните тестове за овулация, които използват специална химическа формула, откриваща неговото наличие в урината.

Наличието на повишени количества от този хормон във вашата урина, които се отчитат от уринарните тестове за овулация, обикновено означава, че овулацията ще настъпи в следващите 12-24 часа, но този срок може да варира леко, в зависимост от вашия хормонален профил. Хормонът LH не се отделя изведнъж, по-скоро той се покачва и пада за около 24-48 часа. Покачването на LH обикновено започва рано сутрин, докато спите и е необходимо от 4 до 6 часа след това, за да се появи и в урината. По тази причина, сутрешната урина не дава най-добрите резултати. Често се препоръчва да се тества в ранния следобед Важно е да се следват инструкциите приложени в опаковката на различните марки уринарни тестове, за да могат да се постигнат максимално достоверни резултати.

Лутеинизиращият хормон (LH) е последният хормон, който достига своя пик преди овулацията и по тази причина много жени предпочитат уринарните тестове за овулация, макар че те не могат да потвърдят или прогнозират овулацията прецизно. Вие можете да бъдете във фертилен период и преди вашият уринен тест да покаже положителен резултат и по тази причина е важно да не се осланяте изключително на тестовете за овулация при осъществяването на половите актове с цел бебе и идентифицирането на най-фертилния период. Можете да ги използвате за засечка с останалите фертилни симптоми и да получите допълнителна информация за предстоящата овулация. Те могат да бъдат особено полезни в случаите на съмнителни графики, нередовни цикли и неколкократно установяване на фертилна цервикална слуз преди овулацията.

Вече знаете ролята на хормоните в дирижирането на събитията от вашия фертилен цикъл. Когато изследвате внимателно своите фертилни признаци, ще установите какво означават те за вашия фертилен статус.


Как да наблюдавате и записвате фертилните си признаци? съдържание

Вашите фертилни признаци
Вашите първични фертилни признаци са цервикалната слуз и базалната температура. Това са съществените неща, които трябва да проверявате, когато изработвате графика на вашата фертилност. Други фертилни признаци, които могат да “дадат светлина” относно фертилния ви статус, са позицията на маточната шийка, уринарни тестовете за овулация, микроскопи, фертилни монитори. Изброените се считат за второстепенни фертилни признаци и са полезни за проверка на първичните. Други лични наблюдения върху собственото ви тяло в продължение на няколко цикъла могат да доведат до вашето самоопознаване.

Цервикалната слуз съдържание

Цервикалната слуз се произвежда от шийката на матката при наближаването на овулацията под действието на повишения естроген. Тя изтича от шийката във влагалището, където лесно може да бъде забелязана и наблюдавана. Цервикалната слуз се променя по време на цикъла – с наближаването на овулацията тя става по-прозрачна и разтеглива. Наблюдаването и отбелязването на тези промени ще ви помогне по-добре да планирате сексуалните си контакти и да разпознавате фертилните си дни.

При най-често срещаният случай, цервикалната слуз след менструацията е суха (т.е. няма такава), след това става лепкава, кремообразна, водниста и с наближаването на овулацията заприличва на суров белтък на яйце.

В един и същи ден може да забележите няколко вида цервикална слуз. Винаги отбелязвайте най-фертилния тип, за да бъдете сигурни, че няма да пропуснете потенциално фертилен ден.

Как да проверявате цервикалната слуз външно?

Избягвайте проверяването й точно преди или след секс, тъй като възбудата или спермата могат да ви объркат. Най-добрият начин да проверявате цервикалната си слуз е да я наблюдавате, когато отидете до тоалетна. След като се избършете, избършете се отново и вижте дали има нещо по тоалетната хартия. Това скоро ще ви стане навик и ще забележите, че го правите всеки път, когато отидете до тоалетната. Можете да го правите като използвате чисти пръсти, а също да видите цервикална слуз по бельото си.

Какво да наблюдаваме при проверката на цервикалната слуз?

Как усещате вагината си – мокра или суха?
Има ли някаква слуз по тоалетната хартия?
Как изглежда?
Какъв цвят е?
Каква е консистенцията й?
Какво е количеството?
Какво усещате, когато я пипнете?
Можете ли да я разтеглите между палеца и показалеца си?

Ако не можете да забележите цервикална слуз по тоалетната хартия опитайте се да свивате и отпускате мускулите на влагалището си – това помага тя да се “избута” навън. (Избягвайте да правите това точно след секс, тъй като така можете да избутате спермата далеч от маточната шийка, а нали това е мястото, където искаме да бъде). Упражненията и движението на червата също изтласква цервикалната слуз към вагиналния отвор и така прави наблюдението по-лесно. Може да откриете, че най-доброто време за наблюдаване на цервикалната слуз е след раздвижване на червата. Ако все още имате проблеми с проверката на цервикалната слуз външно, може да опитате вътрешно. Това може да ви бъде полезно, ако нивото на естроген е понижено поради кърмене, навлизане в менопаузата или ако цервикалната слуз е малко. Ако можете лесно да проверявате цервикалната слуз външно, най-добре е да го правите така постоянно и да не я проверявате вътрешно изобщо. При всички аспекти на изработването на фертилна графика е нужно постоянството.

Проверяване на цервикалната слуз вътрешно

При проверката на цервикалната слуз вътрешно е по-различен само начинът на “събиране”. Иначе следвайте същите стъпки при наблюдението й, както при външна проверка. За да съберете цервикална слуз вътрешно, следвайте тези стъпки:

1. Вкарайте два пръста във влагалището си и достигнете шийката на матката.
2. Поставете пръстите един срещу друг.
3. Стиснете леко шийката.
4. Съберете цервикалната слуз, придвижвайки пръстите си към отвора на шийката.
5. Извадете пръстите си и ги разтворете бавно.
6. Отбележете каква е цервикалната слуз както при външно проверяване.

Как да отбелязвате цервикалната си слуз?

Независимо по какъв начин сте я забелязали (с ръка, на тоалетната хартия, върху бельото или вътрешно, ако е необходимо), начинът за отбелязването й е един и същ. Винаги отбелязвайте най-фертилната си цервикална слуз, дори и да сте забелязали повече от един вид през деня или дори, ако е била малко количество. Правете го, за да не пропуснете потенциален фертилен ден и за да имате представа как се променя цервикалната ви слуз всеки цикъл.

По-долу са изброени видовете цервикална слуз. Не всяка жена забелязва всичките видове. Отбелязвайте само тези, които наблюдавате при вас. Също може да забележите такава, която не съответства идеално на дадена категория. В този случай я отбележете като такава, спадаща към по-фертилния вид. Например, ако забележите цервикална слуз, която е нещо между кремообразна и белтъкообразна, отбележете я като белтъкообразна. Също, ако забележите двата вида в един и същи ден, отбележете я като белтъкообразна.

Суха: Отбележете цервикалната си слуз като “суха”, ако изобщо не забележите такава, ако няма такава по бельото ви и ако усещате вагината си суха. “Сухите дни” са след края на менструацията ви и след овулацията. Отбележете “суха”, ако не можете да съберете или видите никаква цервикална слуз, дори и ако усещате влагалището си леко влажно.

Лепкава: Отбележете цервикалната си слуз като такава, ако тя прилича на лепило, гъста е и не се разтяга. Може да бъде жълтеникава или бяла на цвят, но също така е възможно и да е прозрачна. Можете да забележите или да не забележите такъв тип цервикална слуз преди и след овулацията си.

Кремообразна: Отбележете я като такава, ако прилича на лосион за ръце, ако е бяла или жълтеникава на цвят, може и прозрачна, прилича на мляко или крем, майонеза или разтвор от вода и брашно. Може да се разтяга леко, но не много и лесно се “разкъсва”.

Водниста: когато цервикалната ви слуз е чиста и прилича на вода. Може също да се разтяга. Тази цервикална слуз е фертилна и може да е вашата най-фертилна, ако не забележите белтъкообразна такава. Тя може да се появи точно преди белтъкообразната или пък да не се появи изобщо.

Белтъкообразна е най-фертилният вид цервикална слуз. Отбележете я като такава, ако изглежда като суров белтък на яйце, силно разтеглива, прозрачна. Може да бъде също прозрачна с бели или червени оттенъци. Прилича на сперма (и има доста сходни физически свойства като нея и спомага на сперматозоидите да се придвижват). Би трябвало да можете да я разтегнете между палеца и показалеца си без проблем.

Зацапване: oтбележете такова, ако имате някакви розови или тъмно червени/кафяви петна по бельото си или при избърсване след тоалетна. Ако няма нужда от превръзка или тампон, отбележете “зацапване” вместо “менструация”. Може да забележите такова зацапване преди или след менструацията си, около овулацията или около времето за имплантиране, ако сте заченали. Не започвайте нова графика, докато не получите червено течение – менструацията.

Mенструация: Когато отбелязвате “менструация” имате възможност за избор между слаба, нормална и обилна. Винаги започвайте нова графика в първия ден от менструацията. Това е денят с червено течение, което изисква поставянето на дамска превръзка или тампон. Това 1-ви ден от цикъла.

Фактори, които могат да повлияят на особеностите на цервикалната слуз

Някои фактори могат да повлияят на количеството и качеството на цервикалната слуз и по този начин да повлияят на интерпретацията на вашата графика. Някои са хормонални, други са свързани с начина ви на живот или лекарства.
В повечето случаи ефектът от тях не е достатъчен, за да затрудни значително изработването на графиката на фертилността или да изопачи анализа й така, че да се променят резултатите. Въпреки това следните фактори могат да окажат влияние на цервикалната слуз и трябва да се отбелязват:

лекарства като антихистамини и диуретици;
хормонални препарати като Клостилбегит (попитайте лекаря си);
успокоителни;
антибиотици;
медикаменти, подпомагащи отхрачването (допитайте се до лекар преди да ги използвате, за да увеличите количеството цервикална слуз);
билки (допитайте се до лекаря, ако се опитвате да забременеете);
витамини;
вагинална инфекция или болести, предавани по полов път (посъветвайте се с лекаря си, ако имате съмнения);
болест;
вагинални промивки (не се препоръчват, освен ако не са назначени от лекар);
наднормено тегло (може да повиши количеството на цервикалната слуз);
слуз, отделяна при възбуда (може да бъде объркана с белтъкообразна);
останала след секс сперма (може да бъде объркана с белтъкообразна);
лубриканти (не се препоръчват при опити за забременяване, тъй като убиват сперматозоидите);
кърмене;
намалена функция на яйчниците;
след спиране на противозачатъчни.

Ако нещо относно цервикалната ви слуз ви притеснява (има миризма, причинява ви дискомфорт или сърбежи, или кървите, когато не трябва), обърнете се към лекаря си.

Планиране на сексуалните контакти и цервикалната слуз

Цервикалната слуз е може би най-добрият знак, показващ кога да имате полов контакт с цел забременяване, тъй като е знак, че овулацията наближава. Шансовете за зачеване са най-големи, ако сте правили секс точно преди овулацията. Трябва да правите секс през ден или на всеки 36 часа от момента, в който сте забелязали фертилна цервикална слуз или дори преди това, ако не сте забелязали такава поне няколко дена преди овулацията. Ако знаете или предполагате деня, в който ще овулирате, въз основа на ваши предишни графики на базалната температура или чрез уринарни тестове за овулация, променете схемата за полови контакти на всеки ден от деня преди овулацията до деня, в който тя ще бъде потвърдена от няколко по-високи температури.

Многократна белтъкообразна цервикална слуз

Ако забележите многократно белтъкообразна цервикална слуз, а нямате ясно повишение на температурата това най-вероятно означава, че имате ановулаторен цикъл. Може да имате фертилоподобна цервикална слуз, но все пак да не овулирате. Ако наблюдавате това през няколко цикъла, трябва да се допитате до лекаря си защо не овулирате. Ако забележите многократно белтъкообразна цервикална слуз и повишаване на температурата, тогава овулацията ви вероятно е закъсняла по някакви външни причини. Тук може да се касае за някой от факторите, влияещи на цервикалната слуз (изброени по-горе). За всеки случай правете секс през ден всеки път щом забележите белтъкообразна цервикална слуз, за да не пропуснете своята възможност за зачеване.

Липса на белтъкообразна цервикална слуз

Ако не забележите фертилна цервикална слуз, обърнете внимание на това как я проверявате, особено ако сте начинаещ в изработването на графики. Вижте напътствията по-горе. Ако сте сигурни, че я проверявате правилно, следващото нещо, което трябва да направите, е да установите дали овулирате като проверите дали имате ясно изразено покачване на температурата. Липсата на цервикална слуз заедно с липса на температурен скок, или непостоянни температури, може да показва, че не овулирате. Ако не овулирате няколко цикъла подред, трябва да се обърнете към лекаря си. Ако овулирате, тогава произвеждането на цервикална слуз може да е повлияно от факторите, изброени по-горе. Може да пожелаете да проверявате цервикалната си слуз вътрешно. Ще пожелаете също да разберете как изглежда вашата най-фертилна цервикална слуз и да я считате за белтъкообразна. Важно е да имате полов контакт възможно най-близо до овулацията, тъй като сперматозоидите на партньора ви няма да могат да издържат, очаквайки отделянето на яйцеклетката.

Фертилна цервикална слуз след овулацията

Възможно е отделянето на такава цервикална слуз след овулация, заради жълтото тяло. Макар че неговата функция е производството на прогестерон, то произвежда и малки количества естроген и заради това може да забележите цервикална слуз. Ако графиката ви не показва ясно, че сте овулирали, не спирайте с половите контакти. Ако температурите ви показват ясно, че вече сте овулирали, вие най-вероятно вече не сте фертилна. Не е необичайно да се обърка спермата с белтъкообразна или водниста цервикална слуз.

Цервикалната слуз и спермата

Ако забележите, че имате повече “воднисти” или “белтъкообразни” дни, отколкото очаквате и те обикновено са след дни или нощи на полов контакт, тогава може би бъркате семенната течност със цервикалната слуз. Те доста си приличат, но ще откриете, че фертилната цервикална слуз (белтъкообразната) е прозрачна, разтеглива и лъскава. Ще успеете да я разтеглите няколко сантиметра без да се разкъса. Спермата може да бъде по-бяла и ще се разкъса. Ако се колебаете, а се намирате във фертилния си период, винаги отбелязвайте белтъкообразна цервикална слуз (дори и да не е ясно дали не е сперма), за да не пропуснете потенциално фертилен ден.


Базалната температура съдържание

Вашата базална температура - температурата на тялото в покой - е критикуван фертилен признак, защото той е единственият, който ви показва, че сте овулирали, след като овулацията вече е приключила. Той също може да ви помогне да разберете (доколкото точно които сте записали стойностите на температурата) кога точно е настъпила овулацията. Всички останали фертилни признаци показват наближаващата овулация. Графиките на базалната температура могат да покажат също и колко е дълга лутеалната фаза и вие ще знаете кога да направите тест за бременност, ако има такава вероятност, а също могат и да дадат информация дали лутеалната фаза е достатъчно дълга, за да позволи настъпването на бременността. Най-добре е да се използват методът на цервикалната слуз и другите признаци на фертилността в комбинация с графиките на базалната температура.

Данните за цервикалната слуз заедно с графиката на базалната температура предлагат отлични възможности да се определи фертилния статус. След овулацията, жълтото тяло (останките от спукания фоликул, от който се е отделила яйцеклетката при овулацията) произвежда прогестерон. Прогестеронът предизвиква покачване на базалната температура, което е установимо, когато се мери с помощта на специален термометър рано сутринта преди да станете от леглото.

Как да мерим и отбелязваме своята базална температура?

Важно е да се използва специален термометър за базалната температура. Дигиталните термометри също са ефективни.
Дигиталният термометър за базална температура отчита бързо резултат, издава сигнал, когато е достигнал температурата, запомня последната температура и лесно се разчита. Това е важно, когато е замъглен погледа рано сутрин. Добре е да я запишете на тетрадка до леглото си доколкото е възможно най-бързо. Най-добре е да си установите навик къде ще записвате своите данни всеки ден за да не пропуснете или забравите. Липсващи данни за температурата могат да изкривят интерпретацията на вашата графика. Записвайте информацията за температурата си в градуси по Целзий.

Някои основни правила за измерването на базалната температура

Вашите данни за базалната температура ще бъдат много по-надеждни ако спазвате следните указния, а неспазването им може да направи вашата графика трудна за разчитане и анализиране. Важно е да използвате специален термометър за измерване на базалната температура и да я мерите рано сутрин веднага след събуждане. Разбираме, че все пак това са идеализирани условия, които рядко могат да се спазят в нашето ежедневие. Но колкото по-близко сте до тях, толкова по-прецизно и лесно можете да анализирате и интерпретирате графиката си след това.

Мерете температурата си преди ставане от леглото сутрин, защото всички движения могат да доведат до покачване!
Ако използвате живачен термометър, изтръскайте го още от вечерта
Мерете температурата си всяка сутрин по едно и също време!
Мерете температурата си след най-малко 3 часа непрекъснат сън!
Поставяйте термометъра си на достъпно място от леглото за да не ви се налага да ставате преди измерването на температурата!
Използвайте, ако е възможно, един и същ термометър в рамките на един и същи цикъл! Ако случайно се наложи смяна, отбележете го като забележка на своята графика.
Пазете си резервен термометър, в случай че вашия се повреди!
Температурата може да се мери ректално, орално или вагинално, но трябва винаги да се мери на едно и също място, защото е възможно да се различават стойностите на различните места. Някои жени предпочитат да мерят температурата си орално, докато други получават най-добро интерпретиране на резултатите си чрез ректално или вагинално измерване.
Записвайте температурата си възможно най-скоро след измерването. Има много термометри, които пазят последния резултат до следващото измерване. Ако имате друга работа или искате да останете още в леглото можете да я запишете и по-късно, но ние препоръчваме навременно записване с цел да се избегне забравяне или пропускане.
Ако използвате електрическо одеало или възглавничка – поставяйте го в едно и също положение през целия цикъл. Отбелязвайте със забележка неговото използване.
Мерете температурата преди всякакво друго действие – включително ядене, пиене, отиване до банята. Ако има обстоятелства, които не ви позволяват това, измерете я възможно най-бързо след това и отбележете с бележка в данните за съответния ден.
Ако има обстоятелства – временни или постоянни, които възпрепятстват спазването на тези указния, продължавайте да мерите температурата, като се стремите да се доближавате максимално близко до тях. Отбелязвайте с бележки специалните обстоятелства.
Въвеждайте измерената температура ежедневно в клетката за измерена температура за съответния ден.

Фактори, които могат да повлияят на базалната температура

Както е върху цервикалната слуз, със сигурност има фактори, които могат да окажат влияние и върху вашата базална температура. Те трябва да бъдат отбелязвани в полето забележки за всекидневната информация, която се въвежда в календара. Ако тези фактори се появяват сравнително рядко, няма опасност те да компрометират графиката и нейния анализ.

Следните фактори могат да повлияят на стойностите на базалната температура:

треска;
болест или инфекция (дори, когато не са довели до треска);
простуда, зачервено гърло;
лекарства;
алкохол (особено в по-голямо количество). Ако предната вечер е консумирано е важно да се отбележи в информацията за деня;
пушене (ако пушите е добре да преустановите с този навик, когато решите да планирате бременност);
емоционален стрес и напрежение;
физически стрес и преумора;
силни вълнения;
разстройства на съня (безсъние, нощно събуждане, неспокоен сън);
промени във времето за събуждане;
промени на часовата зона поради пътуване;
пътуване;
промяна на климата;
използване на електрическо одеало (възглавница);
промяна на стайната температура;
прекъсване на противозачатъчните хапчета;
кърмене.

Ако не можете да се свържете с календара в определен ден, запишете резултатите си на лист хартия, докато имате достъп до сайта.

Повече за базалната температура

Различно време на събуждане

Една или две стойности на температурата, отчетени в различно от обичайното време в рамките на един цикъл, няма да окажат толкова голямо влияние на вашата графика, особено ако не са достатъчно близо до овулационния период. Обаче, повече от две измервания, направени в различно време, могат да повлияят неблагоприятно върху интерпретацията на вашата графика. Би било полезно да настроите будилник, който да ви буди винаги в един и същ час за да премерите температурата си. Ако партньорът ви става винаги по едно и също време, можете да го помолите да ви събуди, докато измерите температурата си. Ако използвате дигитален термометър, той ще съхрани температурата и като се събудите ще я запишете и въведете в календара.

Нощно събуждане

Ако трябва да ставате през нощта и това няма как да се избегне, като например грижа за малко дете, ако трябва да ползвате банята и т. н., изберете времето за измерване така, че преди това да ви се е насъбрал най-дълъг непрекъснат сън. Например, ако детето става винаги в 6 часа сутринта, мерете температурата си по това време, дори и след това да смятате да продължите да спите. Избягвайте да мерите температура посред нощ, освен ако сте сигурни, че винаги ще се събудите точно по едно и също време през нощта. Температурите, измерени сутрин, показват по-изчистена двуфазна линия и овулацията е по-предсказуема.

Многократно мерене на температурата

Измерването на температурата повече от веднъж на ден може да причини ненужно объркване. Ние препоръчваме изрично да измервате своята температура само по веднъж на ден. Ако се събудите посред нощ или по-рано от обичайното време за ставане и знаете, че ще продължите да спите, задръжте желанието да си премерите температурата. Ако вие премерите своята температура два (или повече) пъти, тогава изберете температурата, премерена по-близо до часа, в който обикновено мерите. Единствената причина да измерите температурата при по-рано събуждане е, ако не сте сигурни, че ще можете да заспите отново. Ако не можете да заспите, изберете температурата измерена веднага след събуждането си.

Работа на смени

Не е невъзможно да мерите своята базална температура, ако работите на смени, но трябва да бъдете доста по-внимателни. Мерете температурата веднага, когато се събудите от най-продължителния сън. Бъдете възможно най-старателни и последователни. В почивните дни мерете температурата, когато най-добре сте си починали, независимо, че е по друго време на денонощието. Отбелязвайте в бележника на календара часа на измерване на температурата. Можете да измервате температурата си и следобед, ако това е времето, преди което сте имали най-продължителния за денонощието сън. Не е правилно да мерите температура, когато сте вече будни и физически активни.

Пътуване

Ако пътувате в диапазона на своята часова зона, просто продължавайте да мерите температурата си по същото време. Може да забележите лека флуктуация, ако климатът е доста по-топъл или по-студен, но това не би трябвало да окаже значително влияние на вашата графика. Отбелязвайте със забележки дните, през които сте пътували, за да може по-лесно да анализирате и интерпретирате своята графика.

Ако пътувате през различни часови зони, объркването се ограничава обикновено до два дни – деня преди пътуването и деня след него. Продължавайте да мерите температурата си по същото време, като спазвате локалното време. Ако сте пътували по време, което не е много близко до деня на овулацията ви няма да има никакви проблеми да разчетете правилно своята графика. Ако специални обстоятелства оказват силно влияние на базалната температура, до степен, при която на нея не може да се разчита, обърнете внимание на останалите признаци на фертилността.

Непостоянни температури

Ако температурата ви е доста непостоянна и променлива, първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете указанията за измерване на базалната температура дали я мерите правилно, в един и същи час и със подходящ за целта термометър. Ако въпреки това имате променливи температури, трябва да потърсите и установите кое би могло да е причината за това. Може да обмислите смяна на термометъра или смяна на батерията му. Ако имате няколко цикъла с вариращи температури, въпреки мерките, които сте взели, най-доброто решение да се консултирате с вашия лекар.

Еднакви температури

Ако вашите измерени стойности на температурата са винаги около едно и също ниво, макар и измерени по едно и също време, обикновено е виновен термометъра. Дори да мерите по едно и също време, следвайки стриктно инструкциите, винаги се получават леки флуктуации на температурите. Първото, което е нужно да направите е да проверите термометъра си – или да му смените батериите или да си купите нов. Ако температурите ви продължават да бъдат с еднакви стойности и не забелязвате признаци на двуфазност на графиката си (признак на овулация) и това продължи в няколко последователни цикъла – то е необходимо да запознаете своя лекар със ситуацията.


Промяна в положението и твърдостта на маточната шийка съдържание

Положението на маточната шийка е вторичен фертилен признак.
Възможно е да ви отнеме няколко цикъла, за да забележите през какви промени преминава маточната шийка по време на фертилния ви период. В началото е добре да започнете да я проверявате, когато знаете, че сте фертилна и отново, когато знаете, че не сте (когато е доказано с температурно повишение през лутеалната фаза). Чрез това съпоставяне ще можете по-лесно да усещате разликите между фертилния и нефертилния период.

Когато наближавате овулацията, маточната шийка е високо разположена и мека (може дори да забележите, че е по-отворена). Когато вече не сте фертилна, шийката е по-ниско, по-твърда е и по-затворена. Ако не ви е удобно да проверявате маточната шийка или ви е трудно да усетите разликите, но различавате добре цервикалната слуз, проверката на шийката не е задължителна. Ако можете да я проверявате и усещате разликите, то вие можете да спечелите от тази допълнителна информация, която ще ви помогне да проверите повторно другите си признаци.

Проверка на маточната шийка

Ако решите да използвате положението на маточната шийка като индикатор за вашата фертилност, ето някои напътствия:

За да избегнете възможността от инфекция, винаги проверявайте шийката с чисти ръце.
Проверявайте я веднъж дневно след менструацията. За разлика от цервикалната слуз, която може да се промени няколко пъти на ден, шийката е нужно да се проверява само веднъж.
Проверявайте маточната шийка по едно и също време всеки ден, тъй като тя може да се промени през деня.
Заставайте винаги в една и съща поза през целия цикъл, тъй като промяната на позата може да доведе до промяна в наблюдението на височината на шийката.
Клякането или поставянето на единия крак върху стол (или тоалетната чиния) са добри пози.
Отпуснете се (с течение на времето ще се научите по-лесно и бързо да се отпуснете).
Вкарайте два пръста във влагалището си. В дъното му би трябвало да напипате маточната шийка. Ако усетите нещо, което спира пръстите ви, значи сте я достигнали. Ако натиснете леко ще усетите, че тя е гладка, заоблена и плътна, за разлика от заобикалящата я вагинална тъкан.

Напипайте маточната шийка и се опитайте да си отговорите на следното:

- Маточната шийка високо ли е или ниско? (по-трудно е да я достигнете, когато е високо)
- Мека ли е или твърда?
- Отворена ли е или затворена? (Вече раждали жени могат да забележат, че шийката им винаги е леко отворена)
- Мокра ли е или суха?
- Усещате ли някакви неравности или подутини по шийката? (ако усетите такива и те не са свързани със стила на фертилността ви, обърнете се към лекар)

Запишете наблюденията си.
Отбелязване на промените в маточната шийка
Можете да отбелязвате положението, твърдостта и отвореността.

Положение: може да бъде ниско, средно и високо. Маточната шийка се повдига и става по-трудна за достигане с наближаването на фертилния ви период. Важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е как тя се променя по време на цикъла ви, във връзка с фертилността ви. Наблюденията са субективни, така че трябва да видите как се променя тя при вас. Наистина няма правила, които да се приложат в случая, затова трябва да усетите относителните промени. Може да ви отнеме няколко цикъла.

Ниско: отбележете “ниско” за най-нефертилното положение. Това е положението, в което най-лесно можете да достигнете и докоснете маточната шийка.
Средно: отбележете “средно” за положение, намиращо се между ниското и високото.
Високо: отбележете “високо”, когато ви е най-трудно да достигнете шийката. Може дори да ви е невъзможно достигането й. Ще усетите, че тя е по-мокра, мека и отворена по това време. Това е най-фертилната позиция на маточната шийка.

Твърдост: тук въпросът е да се забележат относителните промени в твърдостта на маточната шийка по време на цикъла. Както при положението на шийката, това може да ви отнеме няколко цикъла, за да узнаете вашата закономерност. За да разберете какво точно да гледате, проверете я, когато сте фертилна (имате белтъкообразна цервикална слуз) и когато не сте (след овулацията, потвърдена от 3 по-високи температури). По време на нефертилния ви период, преди и след овулацията, маточната шийка ще е най-твърда и плътна, като носа ви например. С наближаването на овулацията, шийката ще стане по-мека, на допир като устните ви. Твърдостта може да отбележите като твърда, средна и мека.

Твърда: отбележете “твърда”, когато я усещате най-твърда и плътна по време на цикъла. Вероятно по това време маточната шийка ще е ниско разположена и най-лесна за достигане.
Средна: отбележете “средна”, когато плътността на шийката е между най-твърдото и най-мекото си състояние. Може да я усетите като такава с наближаването на най-фертилния ви период преди овулацията, както и след нея.
Мека: отбележете го, когато усещате шийката най-мека. Вероятно ще бъде доста мокра и високо разположена по това време, също и отворена. Това е най-фертилната плътност на маточната шийка.

Отвореност: Не всеки е способен да усети този признак, но може да забележите, че маточната шийка се усеща по-отворена, когато сте най-фертилна. Ако не можете да го усетите (много хора не могат), просто не го правете. Твърдостта и положението на шийката би трябвало да даде достатъчно допълнителна информация относно промените й, за да можете да проверите другите си признаци (ако това е целта). Това наблюдение също е доста субективно, тъй като вече раждалите жени могат да забележат, че маточната шийка винаги е леко отворена. Нераждалите жени може изобщо да не забележат промяната или да забележат, че шийката се отваря леко по време на фертилния период. Както при другите признаци на маточната шийка и тук трябва да отбелязвате промените през цикъла. Ако сте сигурни, че можете да ги усетите, трябва да отбележите следното:

Затворена: отбележете “затворена”, когато я усещате най-затворена или най-малко отворена.
Средна: отбележете, когато шийката е леко отворена.
Отворена: отбележете я като такава, когато я усещате най-отворена.

Устройства и тестове за определяне на фертилността съдържание

Все повече се увеличават видовете продукти на пазара, които са предназначени за определяне на фертилността и плодовитите дни. Те са базирани на промените в стойностите на хормоните по време на менструалния цикъл, които могат да бъдат установени чрез урината или слюнката. Когато използвате тези комплекти, най-важното нещо е да четете опаковката и инструкцията на производителя възможно най-внимателно. Ако имате въпроси, свързани със надеждността на продукта най-добре е да позвъните на телефоните, посочени на листовката или опаковката.

Овулационните комплекти и устройства могат да дадат допълнителна информация за фертилния ви статус, допълвайки установената от вас на база на основните признаци на фертилност. Те биха могли да бъдат особено полезни при жени с нередовен цикъл, ановулаторни цикли и в случаите, когато нямате възможност да проследите и интерпретирате резултатите на база базална температура и цервикална слуз. В повечето случаи тези устройства не са особено съществени, особено когато можете лесно да разпознаете промените в цервикалната течност, но пък могат да се използват за засечка и проверка.
Тези устройства са много подходящи за определяне на времето за сексуален контакт, защото температурното покачване се появява едва след овулацията. Те показват, кога вашата фертилност се е покачила. В календара е дадена възможност да си отбележите дали е положителен или отрицателен уринния LH тест за овулация. Ако ползвате микроскоп на база слюнка и видите папратовиден ефект записвайте го в забележките за деня за проверка и засечка с другите установени признаци.

Няколко думи за уринарните LH тестове за овулация

Уринарните LH тестове за овулация добиха особена популярност и в някои случаи биха могли да бъдат доста полезни за определяне на фертилните периоди. Те действат на принципа на отчитане на количеството на LH (лутеинизиращ хормон) в урината. Покачването на LH принуждава яйчниците да произвеждат ензими, каращи доминантния фоликул да се спука и да отдели яйцеклетка във фалопиевата тръба. Това е овулацията и тя се очаква да настъпи в рамките на 24 часа след покачването на LH. Очаква се тестовете за овулация да покажат положителен резултат в деня преди овулацията.

За да можете да разчитате повече на уринарните тестове за овулация е препоръчително да се придържате към следните препоръки:

Както и с всеки използван от Вас продукт, задължително е да се придържате стриктно към инструкцията на производителя, след като сте се уверили, че сте я прочели много внимателно!
Ако не правите всекидневни тестове за овулация в дните, в които се очаква да сте най-фертилни, е възможно да пропуснете покачването на LH! Например, ако сте започнали да правите тестовете твърде късно, е напълно възможно да сте пропуснали пика на хормона. Също така, възможно е да не може да се разбере с точност дали ще овулирате или вече сте овулирали скоро, защото е възможно да имате високо LH и в двата случая. Обикновено покачването на LH означава, че овулацията съвсем скоро ще настъпи. Тестването по веднъж на ден непрекъснато от момента, в който сте започнали, е добра стратегия, защото първият положителен тест вероятно означава, че овулацията предстои, а последният - че тя вече е настъпила. В този случай е решаващо кога и от кой ден точно ще започнете да тествате!
Следвайте указанията в листовката или върху опаковката относно това, по кое време на деня е препоръчително да се правят LH тестовете! Първата сутрешна урина не е най-подходяща за тест за овулация, защото покачването на ЛХ обикновено започва рано сутрин, докато все още спите и може хормонът да не е в достатъчно количество в първата сутрешна урина. Ако тествате рано сутрин, може да пропуснете целия пик на LH, защото нивото на хормона на следващата сутрин е възможно вече да е спаднало. Късно сутринта или в ранния следобед е най-често препоръчваното време за уринарен тест за овулация, освен ако изрично не е посочено друго в инструкцията на производителя!
Записвайте своите резултати от уринарните LH тестове за овулация във формата за въвеждане на данни за съответния ден от овулационния календар! Ако тестът ви е отрицателен – то в календара и на графиката ще се изобрази като 1 чертичка, а ако е положителен като картинка с две чертички.
Не разчитайте изключително на LH тестовете за планиране на своите сексуални контакти с цел бебе, защото е напълно възможно да сте фертилни и без уринарният тест да е отчел положителен резултат! Фертилният период започва още преди да установите покачването на LH, защото сперматозоидите могат да живеят в репродуктивния тракт на жената до няколко дни в благоразположената към тях цервикална слуз. Продължавайте да правите секс през ден преди да видите положителен тест за овулация и всеки ден след като уринарният тест отчете покачване на хормона LH и покаже 2 черти и така чак докато овулацията не се потвърди чрез покачване на стойностите на базалната температура!

Овулационният календар може да ви помогне в това чрез възможността за изчертаване на графика на базалната температура.

Други възможни признаци на фертилност съдържание

Някои жени забелязват и други различни промени, които понякога са индикация за повишената фертилност. Вие може и да забележите тези сигнали, но е вероятно и да не се проявят. Липсата им в никакъв случай не означава намалена фертилност. Може и да забележите свои индивидуални признаци, които не са описани никъде тук. В този случай е удачно да ги записвате като забележки в дневната си информация на овулационния календар. Тъй като тези признаци не са постоянни, също така варират от жена до жена и от цикъл до цикъл и по тази причина не са включени във списъка от признаците за фертилността.

Някои други възможни признаци на фертилност са следните:

Болка по време на овулация: Става дума за лека болка, която бихте могли да усетите в коремната област или яйчника по време на овулация. Тази болка не е задължително да се получи в точния момент на овулацията, така също не всички жени усещат овулацията си. Болката по време на овулация е полезна за засичане на информацията, получена от останалите признаци, но не може да се използва за категорично определяне на момента на овулация, нито за потвърждаване на това събитие. Освен това е много трудно да се определи, дали болката, която усещате в коремната област в средата на цикъла ви, е свързана по някакъв начин с овулацията или с вашата фертилност. Често пъти други болки се приемат за овулационна болка. Въпреки това е полезно да записвате този признаци, дори и ако не сте сигурни доколко той е свързан с вашата фертилност. С течение на времето ще опознаете по-добре своето тяло и ще стане по-лесно да разпознавате овулационната болка, ако изпитвате такава. Жени, които никога не са забелязвали овулационна болка, започват да я разпознават, след като натрупат опит със записването на своите фертилни признаци.

Увеличено желание за секс: Може да забележите, че вашето сексуално желание е циклично (може също така да забележите, че то не е такова и това е съвсем нормално за вас). Вашето желание за секс може да бъде най-високо в периода преди и по време на овулация. Също така нормално е и това да не е така при вас. Ако забележите цикличност в сексуалното си желание, може да е полезно да записвате своите наблюдения, за да се опитате да предскажете фертилните си дни.

Зацапване по време на овулация: Някои жени забелязват леко розово/червено зацапване по време на овулацията. Това е доста рядко явление, но може да забележите, че цервикалната ви слуз е смесена с малко кръв или има розов оттенък. Ако забележите това явление и то е придружено от фертилна цервикална слуз (белтъкоподобна или водниста), въведете тази стойност в полето за цервикална слуз, но запишете и бележка за наличието на зацапване в полето за бележки. Ако зацапването е силно или продължи повече от един ден, следва да се обърнете към лекаря си.

Чувствителни гърди: Въпреки, че усещанията ви могат да се различават, може да забележите определена схема в чувствителността на вашите гърди. Те може да бъдат по-чувствителни около времето на овулацията, а дори и да продължат да бъдат чувствителни през цялата лутеална фаза. Отново, ако забележите повтаряща се схема на чувствителност, полезно е да я запишете в съответното поле с данни, за да можете да правите предвиждания за цикъла си. Чувствителността на гърдите може да се дължи на повишеното количество прогестерон в кръвта. Чувствителността на гърдите може да е полезен признак, който да използвате за засичане на информацията, получена от останалите признаци за фертилност, когато установите наличие на повтаряща се циклична схема. Но ако се касае за отделен случай, чувствителността не е от значение.

Други ваши лични наблюдения: Може да забележите някои специфични промени, които ви дават информация за фертилния ви период. Всеки човек е различен, но има признаци, които могат да са значими за вашия конкретен случай. Промени в цвета на лицето, в степента ви на енергичност, настроението или всичко друго, за което можете да установите повтаряща се, циклична схема на проявление.


Обичайната схема на овулацията включва: съдържание

Цервикалната слуз става по- течна с наближаване на овулацията.
Цервикалната слуз пресъхва след повишаване на температурата.
Единствено в дните преди овулация се отбелязва наличие на белтъкоподобна цервикална слуз.
Двуфазната температурна крива показва значително повишаване на температурата след по-ниски температури в първата фаза на цикъла.
Рязкото температурно повишение е единично в началото на лутеалната фаза.
Шийката на матката е високо, мека и отворена точно преди температурата да се повиши.
Уринарният тест за овулация е положителен преди повишаване на температурата.
Уринарният тест за овулация е положителен само в един или два дни преди овулация.
Микроскопът показва изцяло папратовиден модел на цервикалната слуз.
Фертилния монитор показва “High” в дните, близки до овулация и “Peak” в деня преди покачването на температурата.

Особености на овулацията, които могат да предизвикат вниманието на лекуващия ви лекар:

В някой случаи вие може да овулирате, но графиката на температурата ви да е показател за някакъв проблем. Този списък изобщо не може да бъде определен като изчерпателен, не замества консултацията с лекар и вие трябва винаги да обсъждате всеки медицински проблем с вашия лекуващ лекар.

Някой вероятни проблеми по графиката за обсъждане с вашия лекар включват:

Ако вашите температури са постоянно по-високи или по-ниски от очакваното, трябва да помолите лекуващия си лекар да провери дали има някакъв проблем със щитовидната жлеза.
Ако вашата лутеална фаза постоянно е по- кратка от 10 дни, това може да бъде показател, че лутеалната ви фаза е не достатъчно дълга, за да настъпи бременност.
Ако имате неочаквано кървене или зацапване по време на вашия цикъл.
Ако имате редовни опити в правилното време, но бременност не настъпи след няколко цикъла.
Всяка една необяснима болка или дискомфорт.
Грапавини по маточната шийка, които не са свързани с фертилния ви период.

Характеристики на ановулаторна графика: съдържание

Въпреки, че вашата графика може да варира, има няколко основни характеристики, които се срещат при ановулаторните графики. Те могат да са различни по едно и също време или в различните случаи. Повечето ановулаторни графики:

Не показват двуфазен модел, няма температурно покачване.
Показват променливи температури.
Имат широка температурна амплитуда, дори когато температурата е измервана коректно.
Многократно отчитане на фертилна слуз.
Дълъг цикъл ( но не винаги).
Нередовен цикъл ( но не винаги).
Многократен положителен уринарен тест за овулация, предшестван от отрицателен.
Признаци, показващи овулация, но без температурно покачване, което да я потвърди.

Няколко характеристики на “бременна” графика: съдържание

Сексуалните контакти са в най- фертилния период, обикновено ден-два преди овулацията.
Графиката показва овулация.
Температурата се запазва повишена през цялата дължина на лутеалната фаза.
Понякога (но не е задължително) показва еднократен спад на температурата около 7- 10 ден след овулация.
Понякога показва зацапване в предполагаемия ден на овулация (7- 10 ден след овулация).
Температурата може да е с трифазен модел ( температурно покачване до трето по- високо ниво, което се наблюдава около 7-10 след овулация).
Тестът за бременност е положителен (разбира се)!

Заключение:

Опитът за зачеване може да бъде невероятно напрегнат и вълнуващ момент. Записването на фертилните ви признаци е нещо, което можете държите под контрол, дори това да продължи по- дълго, отколкото сте очаквали. Докато планирате пътя си към зачеването, ето няколко извода, които могат да ви помогнат:

Правете по-чести опити през ден преди овулацията по времето на фертилната фаза. (Проверете първо при вашият доктор дали има някакви проблеми със спермата.)
Правете опити всеки ден, след като веднъж сте имали положителен овулационен тест, ако използвате такъв, или ако имате друга предварителна информация, че овулацията ще се състои в следващите 24 часа.
Продължете с опитите всеки ден, докато овулацията се отчете от няколко поредни повишени температури.
Избягвайте да се съсредоточавате върху определянето на овулацията.
Веднъж след като се отчете овулация, вече е доста късно да се зачене. По-скоро използвайте календара , за да видите как можете да увеличите фертилноста си и наблюдавайте всички ваши фертилни признаци.
Постарайте се да запазите “бебеправещите” опити забавни.
Запазете чувството си за хумор.
Грижете се за вашия партньор и му позволете той да се грижи за вас.
Споделяйте с приятелите си, които ви разбират.
Насладете се на всички неща от живота, които ви носят удоволствие и ви правят силни и специални.
Говорете с приятелите си от форум “Зачатие” или създайте нови тук.
Споделете с вашия лекар след няколко цикъла, ако мислите, че имате нужда от медицинска помощ.

Нашият екип ви желае много късмет!