Указания за работа с овулационния календар


1. Регистрация в овулационния календар
         
потребителска информация и създаване на личен профил
          индивидуална информация за менструалния цикъл

2. Въвеждане на данни
          
менструално течение
           неменструално течение (зацапване)
         °C  базална температура на тялото
           цервикална слуз
           уринни LH тестове за овулация
           овулация, установена от лекар
           овулация, дефинирана от потребителя
           тестове за бременност (уринен или серумен ЧХГ)
           бремнност, установена чрез ултразвуков преглед
           допълнителна информация
           приемани лекарства
           бележки


3. Лични цикли и графики
           статус и продължителност на циклите
           лични графики

4. Преглед на графики на потребители

5. Създаване на лентички за форумите


Въведение:

         Овулационният календар представлява уеб базирано приложение, с помощта на което всяка жена може да си води свой менструален дневник (личен календар) на база на въведените от нея индивидуални данни за особеностите на менструалния цикъл, да се правят предположения за дните с най-голяма вероятност за забременяване. Той предлага възможност за ежедневно записване на данни свързани с репродуктивния статус на жената - признаци на фертилността, стойности на измерената базална температура на тялото, менструален статус, полови контакти, физически неразположения, прием на лекарства, бележки и др. и на база на тази информация изчертава индивидуална за всеки цикъл графика на фертилността, в която са означени в линеен удобен за интерпретация и анализ график, стойностите на всички тези входни параметри.

         За използването на пълната функционалност и удобства, които предлага овулационният календар е необходимо да разполагате с приблизително ежедневен достъп до компютър свързан с интернет, чисто техническа информация относно ползването на календара , изложена в тази страница и знания за разпознаване на признаците на фертилност и тяхната интерпретация, описани в секцията на календара "Защо е полезен календара?" Без познаването на тази информация ще Ви бъде трудно да разберете в кой случай какви входни данни се въвеждат и какво означават те.1. Регистрация в овулационния календар
съдържание

потребителска информация и създаване на личен профил съдържание

         За да можете да използвате овулационния календар е задължително да се регистрирате. Регистрацията е безплатна, лесна, не отнема повече от няколко минути и не е нужно да нарушавате своята анонимност. Чрез нея Вие ще създадете свой личен потребителски профил, на база на който всеки път, когато влезете в системата тя ще може да Ви разпознае и ще можете да водите своя личен календар. За да се регистрирате натиснете линка "регистрация" от лявото навигационно меню на страницата и ще Ви се отвори страницата за регистрация в календара. В нея трябва да въведете Вашите данни:

         Име - не е задължително да е истинското Ви име;

         E-mail - необходим е за връзка с Вас, в случай на технически проблеми и профилактика;

         Потребителско име - това е уникалното име, с което системата ще Ви разпознава. То трябва да е свободно. Ако потребителското име, което сте си избрали е заето ще е нужно да изберете ново. Потребителското Ви име трябва да е изписано само на латиница.

         парола - напишете паролата си последователно една и съща и в двете клетки (втората за потвърждение) като съблюдавате дали е на латиница и дали е с малки или главни букви. Изберете парола, която да можете да запомните лесно и не я споделяйте с никого. В случай, че искате да смените паролата си можете да използвате линка от лявото навигационно меню впоследствие "смяна на парола", което ще бъда активно само ако сте влезли в системата със регистрацията си. Ако забравите паролата си изпратете e-mail на info@zachatie.org с тема "zabravena parola - potrebitelsko ime" и тя ще Ви бъде изпратена.

         Рождена дата - точната рождена дата не представлява особен интерес за системата, но е препоръчително да въведете вярно годината Ви на раждане във връзка с бъдещи версии на календара, които ще имат функционалност за оценка и сортиране на графики със сходни показатели, а възрастта е важен параметър при разглеждането на женската фертилност и репродуктивен статус.


        Можете по всяко време да променяте информацията в своя профил (без потребителското си име, разбира се) като натиснете бутона "моят профил" от лявото навигационно меню, коригирате информацията и потвърдите промените чрез натискане на бутона "запиши промените"!индивидуална информация за менструалния цикъл
съдържание

         Много е важно да попълните вярно следните клетки при създаването на Вашия профил! На база на тях системата ще "предполага" Вашите фертилни дни и настъпването на следващия Ви менструален цикъл.

         Средна дължина на цикъла - в тази клетката напишете приблизителната средна дължина на Вашия менструален цикъл на база личните Ви наблюдения в течение на годините. След минимум 4 въведени приключени цикъла системата ще извади съобщение за изчислена средна дължина на цикъла на база на Вашите входни данни в календара и ще Ви "предложи" да ги промените в личния си профил на мястото на първоначално въведените от Вас. Ако прецените, че е необходимо можете да го коригирате в личните си данни на профила, като изберете линка "моят профил" от лявото навигационно меню, да нанесете поправката и да натиснете "запиши промените ". Ако сте имали един или няколко нередовни цикъла, които допускате, че може да са повлияли на средната дължина, определена от системата, не е нужно да нанасяте поправки. Цикли с дължина над 55 дни не участват в определянето на средното аритметично на дължините на циклите (в следващите версии на календара ще бъде предоставена възможност Вие сами да определяте в профила си каква да бъде максималната дължина на цикъла при определянето на средната стойност, която ще Ви дава системата).

         Внимание: Овулационният календар работи само с въведените от вас данни и не ги коригира автоматично!
      
         Дни на менструално кървене - въведете броя на дните, в които имате менструално кървене всеки цикъл!

         Брой фертилни дни - въведете броя на дните, в които е голяма вероятността за забременяване. Това са дните, в които трябва да планирате сексуалните си контакти, преди отделянето на яйцеклетката - овулацията. Това зависи от мъжкия фактор - преживяемостта, подвижността и качеството на сперматозоидите. Препоръчителната дължина е от 3 до 5 дни, но при по-големи отклонения в сперматогенезата можете да нанесете и по-ниски стойности.


         Лутеална фаза - така се нарича втората фаза на менструалния цикъл, а именно интервалът от отделянето на яйцеклетката - овулацията до настъпването на следващата менструация. Стойности от 11 до 18 дни се считат за нормални, но при повечето жени лутеалната фаза е около 14 дни (ако нямате информация за своята лутеална фаза, оставете това число). След неколкократно установяване на овулацията с ултразвук Вашият лекар може да определи колко е дължината на лутеалната Ви фаза и да коригирате нейната стойност в профила си - от линка "моят профил" в лявото навигационно меню, след което да коригирате стойността и да натиснете "запиши промените".


         Желая графиките ми да бъдат видими от другите потребители - системата предоставя възможност да разглеждате графиките на други потребители, които са позволили това. Чрез отбелязването на това бутонче Вие можете да позволите на останалите потребители на овулационния календар да разглеждат Вашите графики. Дните, в които сте имали сексуален контакт и изобразени със сърчице обаче
няма да могат да бъдат видими за останалите потребители, а единствено и само за Вас.


         След като внимателно се уверите, че сте попълнили вярно информацията, натиснете бутона "регистрирай ме", след което се върнете на началната страница и от полетата за вход вдясно въведете своето потребителско име и парола и влезте в своя "личен календар"!

         Можете по всяко време да променяте информацията в своя профил (без потребителското си име, разбира се) като натиснете бутона "моят профил" от лявото навигационно меню, коригирате информацията и потвърдите промените чрез натискане на бутона "запиши промените"!2. Въвеждане на данни
съдържание


         Въвеждането на данни за всеки ден от Вашият менструален календар става от "личен календар". Това е и страницата, която автоматично се зарежда, когато влезете със своето потребителско име в овулационния календар. Най-горе над календара е записан месеца и годината, а в двете страни на този ред има стрелки, с които можете да се придвижвате през съответните месеци - напред или назад от текущия. Под календара за текущия месец в умален размер са представени календарчетата за предходния (долу вляво) и за следващия (долу в дясно) месеци. Те не са в активен режим за редактиране и за да можете да попълните данни за тях трябва да използвате стрелките над календара за текущия месец. Чрез тази навигация можете да въведете информация и за неограничен брой месеци преди текущия. Текущата дата е означена в календара за текущия месец като оградена с оранжева рамка, а датата е оцветена в червено. Така, ако стриктно си водите календара всеки ден, можете бързо да намирате днешния.

         Когато кликнете с курсора на мишката върху датата от календара за текущия месец, за която искате да въведете своите параметри ще се зареди страничката за съответния ден.


общ вид на календара:
въвеждане на информация за деня:

схема на една клетка от календара:
Когато от календара кликнете с мишката на определена дата от него (върху цифрата) ще ви се отвори страничката за съответния ден, където можете да попълните параметрите, които отговарят на Вашия статус за деня. В зависимост от статуса клетката може да се оцвети в съответния цвят както следва:

  менструални дни

  предполагаеми фертилни дни
  дефинирана овулация от лекар или от потребителя
  обикновени дни


Забележка: Неменструалното кървене не оцветява клетката в цвят на менструален ден. То представя зацапване или необичайно за цикъла кървене.
въвеждани параметри (легенда):

обилно менструално течение
нормално менструално течение
слабо менструално течение
неменструално кървене
прозрачна белтъкообразна цервикална слуз
бяла кремообразна цервикална слуз
бременност установена от лекар
овулация установена от лекар
овулация дефинирана от потребителя
болки в корема
t°C измерена базална температура
друга информация въведена за деня
положителен тест за бременност
положителен LH уринен тест за овулация
отрицателен тест за бременност
отрицателен уринен LH тест за овулация
сексуален контакт
изтриване на данните за деня

менструално течение съдържание

         Като менструално кървене се означават дните с кървене от първия ден на Вашия цикъл. След като въведете първия ден не трябва да има прекъсване на дните с кървене до последния от тях, защото прекъсването и наново отбелязаното кървене се възприема от овулационния календар като начало на нов цикъл. Например ако сте въвели на 25 януари ден с кървене, на 26 - не, а на 27-ми отново въведете ден с кървене - календара на 27-ми ще изобрази начало на нов менструален цикъл, което няма да е вярно. Спазвайте непрекъсната поредицата от дни с менструално кървене, за да получите коректни резултати! В зависимост от интензивността на течението можете да го означавате като слабо, нормално и обилно.
         И трите вида менструално кървене (слабо, нормално и обилно) се възприемат от календара като дни на менструация и се визуализират като картинка със съответната по големина капчица! При маркирането на такъв ден клетката на дата в календара и графиката се оцветява в червено.


неменструално течение (зацапване)
съдържание

         Като неменструално течение се възприемат дните, в които сте имали кървене или зацапване извън менструацията (имплантационно, овулационно зацапване или друго). Понякога такова зацапване се получава и при гинекологични проблеми и е необходимо винаги, когато забележите такова течение, да отнасяте проблема незабавно към своя гинеколог! Денят с означено неменструално течение не маркира началото на нов менструален цикъл, няма отношение към останалите параметри и служи единствено да ориентира Вас и Вашият гинеколог за Вашето здравословно състояние и репродуктивен статус.
         Неменструалното течение се вузиализира като картинка изобразяваща множество разпръснати малки капчици (изцапване).


t°C базална температура на тялото
съдържание

         Базалната температура на тялото е най-ниската температура на тялото измерена при покой след минимум 3 часа непрекъснат сън обикновено сутринта преди ставане от леглото. Мери се със специални термометри за базална температура. Обикновени цифрови термометри също биха свършили работа. Мери се анално, вагинално или орално, но винаги трябва да е по един и същ начин в рамките на цикъла. В секцията "Защо е полезен календара?" има подробно описание на начина, по който графиката на базалната температура служи като признак на фертилността, както и какви са указанията които трябва да се спазват при измерването и нанасянето й и факторите, които биха й повлияли, така че да може да се интерпретират резултатите на графиката на БТ по най-достоверен начин.

         Предоставена е възможност температурата да се въвежда с точност до 0,05 градуса в диапазона от 35,65 до 38,3 градуса по Целзий. Температури по-високи от 38 градуса обикновено са сигнал за заболяване или са повлияни от други фактори. Те не би следвало да се въвеждат за изчертаване на графика на базалната температура. Можете да отбележите "простуда" в полето или да напишете допълнителна забележка в полето "бележки" в случай, че измерите ненормално висока температура.
Базалната температура се представя на календара с цифров надпис в градуси по Целзий, а на графиката на фертилността - с число и стълб с височина кореспондираща с нейната стойност.


цервикална слуз
съдържание

         Цервикалната слуз, която можете да въвеждате в календара е три вида - сухо (липса на такава), прозрачна белтъкообразна цервикална слуз и бяла кремообразна цервикална слуз. Прозрачната белтъкообразна до течна цервикална слуз е най-фертилната и обикновено предшества деня на овулацията. В секцията "Защо е полезен календара?" има подробно описание на начина, по който консистенцията и количеството на цервикалната слуз се отнася към признаците на фертилност, както и начина по който тя се изследва и факторите, които оказват влияние върху нея.
         Цервикалната слуз се представя в календара и на графиката на фертилността с капчица в съответния нюанс на белия цвят.


уринни LH тестове за овулация
съдържание

         Уринните LH тестове за овулация се продават в аптечната мрежа и се базират на засичането на хормона LH в урината. Лутеинизращия хормон (LH) достига своя пик приблизително 12-24 часа преди овулацията. Уринните LH тестове могат да дадат положителен или отрицателен резултат. За да установите какъв резултат е показал направения от Вас уринен тест се придържайте към инструкцията на производителя, приложена в комплекта или опаковката, както и спазвайте условията при които трябва да се направи теста, описани на същата инструкция. В секцията "Защо е полезен календара?" има подробно описание на начина, по който уринните LH тестове се отнасят към признаците на фертилността, указания за тяхното провеждане и ролята на лутеинизиращия хормон.
         В календара и на графиката резултатите от уринните LH тестове за овулация се представят като: зелена чертичка - за отрицателен тест и зелени две чертички - за положителен.


овулация установена от лекар
съдържание

         Овулацията, установена при лекар, се отбелязва, когато са проведени серия ултразвукови прегледи, установено е наличието на доминантен фоликул, а след това е потвърдено неговото спукване. Това е най-сигурния признак, че е настъпила овулацията!
         Овулацията, установена от лекар, се изобразява на календара и графиката на фертилността като червено цветенце. При маркирането на такъв ден клетката на дата в календара и графиката се оцветява в зелено.


овулация дефинирана от потребителя
съдържание

         Овулацията, дефинирана от потребителя, се отбелязва в календара, когато сам потребителят реши, че на база фертилните признаци, които е наблюдавал за съответния цикъл, се предполага, че овулацията би трябвало да е настъпила на този ден. Фертилните признаци биха могли да бъдат един или комбинация от няколко от тях - базална температура, цервикална слуз, уринни LH тестове за овулация, положение и текстура на цервикса, "папратовидна структура" наблюдавана на микроскопско фертилно устройство, болки в областта на яйчниците, повишено желание за секс и много други. В секцията "Защо е полезен календара?" са описани някои от основните и второстепенни признаци на фертилността, причината те да се наблюдават през съответните фази на менструалния цикъл и тяхната роля за прогнозирането на фертилните дни.
         Овулацията, дефинирана от потребителя, се визуализира на календара и графиката на фертилността като оранжево цветенце. При маркирането на такъв ден в календара и на графиката на фертилността клетката с датата се оцветява в зелено. При съвпадение по ден на овулацията дефинирана от потребителя и овулацията установена от доктор, приоритетна е тази от гинекологичния преглед. Тогава се изобразява само червеното цветенце.


тестове за бременност (уринен или серумен ЧХГ)
съдържание

         Тестовете за бременност се отбелязват на календара като положителни или отрицателни уринни тестове или кръвни тестове на бета ЧХГ.
         Тестовете за бременност се визуализират на календара и фертилната графика като една червена чертичка за отрицателен тест и две червени чертички за положителен тест за бременност. При въвеждането на положителен тест за бременност овулационният календар спира да прогнозира нов цикъл за следващия месец и нов фертилен период, до момента до който не се въведе нова менструация, с изключение на случая, когато в същия ден е установена липса на бременност при преглед от доктор.


бремнност, установена чрез ултразвуков преглед
съдържание

         Бременност, установена с ултразвуков преглед, се въвежда при установяване на плоден сак над 6 мм. веднъж, а след това при засичане на сърдечна дейност на плода. Бременността установена с ултразвуков преглед спира прогнозите за следващ цикъл и фертилен период до въвеждането на нов ден с менструация. С този символ можете да отбелязвате всички прегледи при лекар оттук нататък, свързани с бременността, както и да си водите бележки.
         Бременността, установена с ултразвуков преглед, се визуализира на календара и графиката на фертилността като картинка, изобразяваща празнични балони.

допълнителна информация
съдържание

         Допълнителната информация за съответния ден включва множество параметри, свързани с останалите признаци на фертилност и общото здравословно състояние и кондиция на потребителя. Освен зададените полета за отбелязване е предвидено и поле за бележки, където може да се отбелязват специфични състояния, действия и наблюдения.
         Параметрите, които се отнасят към допълнителната информация, се визуализират на календара като моливче. Сексуалният контакт се визуализира като сърчице и е видим само за потребителя, а не за другите потребители. Болките в корема са означени като двойно счупена стреличка.


приемани лекарства
съдържание

         Приеманите лекарства се отбелязват в текстово поле в страничката за информация за деня. Тук е подходящо да отбележим, че можете да вписвате всякакви приемани медикаменти, но от особено значение са препаратите, които имат пряко отношение към фертилността и биха могли да й повлияят, както на нея така и на останалите признаци на фертилността. Към тези препарати най-често се отнасят:
                  кломифен цитрат;
                  гонадотропни препарати;
                  прогестеронови препарати;
                  ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) препарати;
                  други препарати;
         Употребата на изброените лекарствени препарати е предназначена за точно определени от лекаря дни от цикъла и в точно определени дози и се позволява само след лекарско предписание! Самоволното им приемане може да доведе до непоправими последици за Вас и Вашето здраве!
         Използваните лекарства се изобразяват на календара и на графиката на фертилността като моливче.


бележки
съдържание

         В календара е предвидено поле да въвеждате Ваши лични бележки за деня, който мислите или сте сигурни, че имат отношение към Вашата фертилност. Това могат да бъдат например:
                  преглед при лекар или името на лекаря;
                  преглед или изследване с резултатите от него (хистеросалпингография, хидротубация, лапароскопия, хормонални изследвания, спермограма и мн. др);
                  фоликулна пункция при ин витро или ИКСИ (ако е означен такъв ден препоръчително е да се отбележи и като овулация установена от лекар - червено цветенце);
                  ембриотрансфер при ин витро или ИКСИ;
                  часът, в който е премерена температурата ако се отличава от обичайния;
                  всяка друга информация.3. Лични цикли и графики
съдържание


статус и продължителност на циклите
съдържание

         При въвеждането на данните в "личния календар" още от самото начало се създава папка "лични графики". Там се съхраняват циклите. Тези цикли се формират като поредица от дни между първата менструация на предходния цикъл до първата менструация на следващия цикъл. Всеки потребител може да съхранява неограничен брой цикли обхващащи неограничен период от време. Циклите имат продължителност в дни и статус, който може да бъде приключен цикъл или текущ цикъл. Текущият цикъл има само начало, но няма край, докато приключения има и начало и край.

         Когато циклите на даден потребител станат минимум 4, овулационния календар изписва съобщение, което излиза на страничката с "лични цикли". Това съобщение е от вида:

"Системата изчисли, че средната дължина на вашия цикъл за последните 5 цикъла е 30 дни. В профила си сте означили, че продължителността на цикъла Ви е 29 дни. Ако смятате, че промяната е съществена, моля коригирайте своите персонални настройки от тук."
        
         Овулационният календар не коригира автоматично Вашата дължина на цикъла, а само Ви напомня да го направите ако прецените, че ще бъде по-подходящо. При определянето на средната дължина на цикъла не се включват цикли с дължина по-голяма от 55 дни. Предполага се, че най-вероятно такъв дълъг цикъл се е получил поради грешка и пропуск във въвеждането на данни или необичайни обстоятелства за организма на жената. При жените, които по принцип имат много дълги цикли, календарът ще работи с данните, които те са въвели и няма да изчислява средна дължина на цикъла, а дори и да изчисли (поради въведени по-кратки цикли) не би следвало тази средна стойност да се взима под внимание от потребителката на календара.


         Циклите се визуализират по следния начин:

Означение:

Смисъл:
Цикъл с продължителност 28 дни.
Забележка: Цифрата в кръгчето показва продължителността на цикъла.
Текущ цикъл
Цикъл с продължителност под 15 дни (най-вероятно сгрешен цикъл)
Цикъл с продължителност по-голяма от 45 дни
Цикъл с продължителност по-голяма от 55 дни.
Забележка: Не се отчита при изчисляването на средната дължина на цикъла на потребителя

         Когато циклите надхвърлят допустимия брой цикли за една страничка те продължават на следващата. Най-горе винаги се изобразява последния текущ цикъл. Циклите се подреждат низходящо по хронологичен ред.

         Когато кликнете върху коя да е от картинките, представящи циклите, се отваря на нова страница графиката на фертилността съответстваща на всеки цикъл.
         Над циклите има две падащи менюта, от които можете да изберете за кои цикли искате да бъде генерирана графика на фертилността на всички цикли на една страница. Когато натиснете бутона "покажи" ще ви се отворят на нова страница графиките на фертилността за всички цикли, които сте избрали от менюто между началния избран и крайния избран цикъл.
         По този начин можете да ги разпечатате и представите на Вашия доктор, а също и да ги разгледате едно под друго за сравнение помежду им.лични графики
съдържание

         Когато кликнете с курсора на мишката върху някой от циклите, в нов процорец се отваря неговата графика на фертилността. Тя представлява линеен график, по хоризонталната ос, на който са нанесени дните от цикъла, а по вертикалната стойностите на базалната температура за съответния ден. Под всеки ден със съответните означения се изобразяват и останалите фертилни признаци, които се въвеждат в календата: менструално течение, зацапване, цервикална слуз, тестове за бременност и овулация, овулация установена с ултразвук, бременност доказана с преглед, сексуални контакти, болки в корема, забележки и др. Графиката е в удобен за разпечатване вид и на база на нея лекарят може да получи допълнителна информация за Вашето репродуктивно здраве. За да получите по-добра представа как да тълкувате, анализирате и интерпретирате резултатите от Вашата графика на фертилността е препоръчително да прочетете секцията "Защо е полезен календара?"

4. Преглед на графики на потребители
съдържание

         Овулационният календар предоставя възможност графиките да бъдат споделяни между потребителите, т. е. други потребители, могат да разгледат Вашите графики, както и Вие техните. Това може да стане единствено ако потребителят, чиято графика искате да разгледате е позволил в своя профил достъп до графиките си. За да могат другите потребители да имат достъп до Вашите графики, е необходимо в профила си да маркирате кутийката "желая графиките ми да бъдат видими от другите потребители" и да запишете промените, ако не сте направили това при регистрацията си.
         За да разгледате графики на други потребители трябва да кликнете в лявото навигационно меню линка "графики на потребители". Напишете в полето потребителското име на потребителя, на който искате да разгледате графиките и натиснете бутона "покажи". Ще ви се отвори списък с циклите и графиките на този потребител.
         Забележка: Сексуалните контакти не са видими за другите потребители, а само за потребителя, на който е графиката.


5. Създаване на лентички за форумите
съдържание

         Овулационният календар предоставя възможност да си генерирате код, който да поставяте в подписа (сигнатурата) си във форумите, които посещавате. Това представляват добилите напоследък популярност "лентички" - картинка, която представлява линк към Вашата текуща графика.
         За да си направите лентичка, първо се уверете, че сте маркирали в профила си, че позволявате графиките Ви да бъдат видими за другите потребители. В противен случай линкът към Вашата графика ще води до съобщение за грешка. Отидете в ляво и от навигационноте меню изберете линка "лентички". Ще ви се отвори галерията с лентички, с които разполага календара. Изберете своята лентичка, като кликнете с мишката върху нея. Ще ви се зареди нова страница, на която ще е изобразена избраната от Вас лентичка, а под нея в текстово поле календара ще ви генерира код, кйто трябва да копирате и поставите в подписа (сигнатурата) на форумите, които посещавате. Така Вашата графика ще може да бъде разгледана от другите участници във форума.

Нашият екип ви желае много късмет!